Bezwaar maken tegen een Content ID-claim

Als je een Content ID-claim hebt betwist door een geschilprocedure te openen en de claim is daarna toch gereactiveerd, kun je mogelijk bezwaar maken tegen die reactivering. Is je video door een Content ID-claim geblokkeerd? Dan kun je de 1e stap van de geschilprocedure misschien overslaan en het proces starten met een bezwaar.

Als je bezwaar maakt tegen een Content ID-claim, krijgt de persoon die je video heeft geclaimd (de eiser) een melding en heeft deze 7 dagen de tijd om te reageren.

Voordat je bezwaar maakt

Op de pagina met kanaalfuncties kun je zien of je bezwaar kunt maken. Als je er niet voor in aanmerking komt, moet je mogelijk een eenmalige verificatie doorlopen voordat je bezwaar kunt maken.

Maak alleen bezwaar als je zeker weet dat je alle nodige rechten hebt om de geclaimde content te gebruiken. Bij herhaaldelijk of opzettelijk misbruik van de bezwaarprocedure verlies je mogelijk het recht om daarvan gebruik te maken of kunnen er andere sancties aan je video of kanaal worden opgelegd.

Bezwaar maken tegen een gereactiveerde claim

Als je een geschil hebt geopend voor een Content ID-claim en dit is afgewezen, wordt de claim op je video gereactiveerd. Je kunt misschien bezwaar maken tegen deze beslissing. Zo maak je bezwaar tegen een gereactiveerde claim:

YouTube Studio-app voor Android

1. Open de YouTube Studio-app .
  2. Tik in het menu onderaan op Content .
  3. Selecteer een video met een beperking en tik op de beperking.
    • Klik op de filterbalk en dan Auteursrecht om de video makkelijker te vinden.
  4. Tik op Beoordelen.
  5. Tik op de relevante claim.
  6. Leg uit waarom je bezwaar maakt en klik op Sturen.

Escaleren en bezwaar maken

Als er een Content ID-claim is ingediend waardoor je video is geblokkeerd, kun je de 1e stap van de geschilprocedure misschien overslaan en het proces starten met een bezwaar. Deze optie heet Escaleren en bezwaar maken.

Voor blokkeringsclaims waarvan je zeker weet dat ze ongeldig zijn, kan de optie Escaleren en bezwaar maken de totale geschilprocedure versnellen, omdat eisers 7 dagen de tijd hebben om op bezwaren te reageren. Dit betekent ook dat je video zo snel mogelijk weer zichtbaar is op YouTube.

Als een eiser een bezwaar afwijst, kan deze een verwijderingsverzoek vanwege een auteursrechtschending indienen. Als dat verwijderingsverzoek geldig is, wordt je video van YouTube verwijderd en krijgt je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Als je ervan overtuigd blijft dat je over alle nodige rechten beschikt om de geclaimde content te gebruiken, kun je nog steeds een verweer indienen.

Zo kies je de optie Escaleren en bezwaar maken:

YouTube Studio-app voor Android

1. Open de YouTube Studio-app .
  2. Tik in het menu onderaan op Content .
  3. Selecteer een video met een beperking en tik op de beperking.
    • Klik op de filterbalk en dan Auteursrecht om de video makkelijker te vinden.
  4. Tik op Beoordelen.
  5. Tik op de relevante claim.
  6. Tik op Geschil openen. Selecteer op de pagina Opties de optie Escaleren en bezwaar maken.

Nadat je bezwaar hebt gemaakt

Nadat je bezwaar hebt gemaakt, heeft de eiser 7 dagen om te reageren.

Wat de eiser kan doen

Als je video van YouTube is verwijderd, maar je nog steeds zeker weet dat je alle nodige rechten hebt om de geclaimde content te gebruiken, kun je een verweer indienen.

Een bezwaar intrekken

Als je van gedachten verandert, kun je je bezwaar intrekken nadat je het hebt ingediend. Zo trek je een bezwaar in:

YouTube Studio-app voor Android

1. Open de YouTube Studio-app .
  2. Tik in het menu onderaan op Content .
  3. Selecteer een video met een beperking en tik op de beperking.
    • Klik op de filterbalk en dan Auteursrecht om de video makkelijker te vinden.
  4. Tik op Beoordelen.
  5. Tik op de relevante claim en daarna op Bezwaar intrekken.
Opmerking: Nadat je een bezwaar hebt ingetrokken, kun je niet opnieuw bezwaar maken tegen de claim.
Meer informatie over de bezwaarprocedure vind je in het hoofdstuk 'Bezwaarprocedure voor Content ID' van deze video:

Content ID-claims en -geschilprocedure: Claims beheren en actie ondernemen in Studio

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de opties 'Geschil openen' en 'Escaleren en bezwaar maken'?

Bij de geschiloptie kan het tot 30 dagen duren voordat de eiser reageert op het geschil. Als je geschil wordt afgewezen, kun je bezwaar maken tegen de beslissing. De eiser heeft dan 7 dagen de tijd om te reageren op het bezwaar.

De optie Escaleren en bezwaar maken is alleen beschikbaar voor Content ID-claims die je video blokkeren. Met deze optie wordt de eerste stap in het geschil overgeslagen, waardoor de eiser 30 dagen de tijd heeft om te reageren. Het proces begint dan met een bezwaar. De eiser heeft vervolgens 7 dagen de tijd om te reageren, zodat het proces sneller kan worden opgelost.

Als de eiser je bezwaar afwijst, kan deze een verwijderingsverzoek vanwege een auteursrechtschending indienen. Als het verwijderingsverzoek geldig is, wordt je video van YouTube verwijderd en krijgt je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Je kunt nog steeds een verweer indienen als je zeker weet dat een verwijderingsverzoek ongeldig is.

Wanneer moet ik kiezen voor Escaleren en bezwaar maken?

Heeft je video een Content ID-claim gekregen waardoor de video is geblokkeerd, dan kun je kiezen voor Escaleren en bezwaar maken. Gebruik deze optie als je zeker weet dat je het recht hebt om de content te gebruiken en je de geschilprocedure sneller wilt afronden.

Als een eiser een bezwaar afwijst, kan deze een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen. Als dat verwijderingsverzoek geldig is, wordt je video van YouTube verwijderd en krijgt je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Als je ervan overtuigd blijft dat je over alle nodige rechten beschikt om de geclaimde content te gebruiken, kun je nog steeds een verweer indienen.

Uiteindelijk bepaal je zelf wanneer je bezwaar wilt maken. Als je niet zeker weet wat je moet doen, raden we je aan juridisch advies in te winnen.

Waarom is de optie Escaleren en bezwaar maken alleen beschikbaar voor Content ID-claims die mijn video blokkeren?

Video's die blokkeringsclaims krijgen, zijn niet zichtbaar op YouTube. Dit kan wereldwijd zijn of in bepaalde landen of regio's (afhankelijk van het beleid van de eiser). Als je zeker weet dat een blokkeringsclaim ongeldig is, kun je de kwestie sneller oplossen via de optie Escaleren om bezwaar te maken. Dit betekent dat je video zo snel mogelijk weer op YouTube kan worden bekeken.

Bij de andere claimtypen (inkomsten genereren en monitoren) blijft je video ondanks de Content ID-claim live op YouTube. Bij claims in verband met inkomsten genereren geldt dat als jij en de eiser allebei inkomsten proberen te genereren met de geclaimde video, het genereren van inkomsten doorgaat terwijl de geschilprocedure loopt. Nadat het geschil is opgelost, worden die inkomsten uitbetaald aan de rechthebbende partij. Meer informatie over hoe het genereren van inkomsten werkt tijdens Content ID-geschillen
Kan ik een bezwaar intrekken nadat het is ingediend?
Ja, je kunt via deze stappen je bezwaar intrekken nadat je dat hebt ingediend. Als je je bezwaar eenmaal hebt ingetrokken, kun je niet opnieuw bezwaar maken tegen de claim.
Wat kan ik doen als mijn bezwaar is afgewezen en mijn video is verwijderd?

Als je zeker weet dat je bezwaar is afgewezen vanwege een fout of onjuiste identificatie van je content, bijvoorbeeld omdat er sprake is van redelijk gebruik, kun je een verweer indienen. Een verweer is een juridisch verzoek aan YouTube om een video te herstellen die wegens vermeende auteursrechtschending is verwijderd.

Andere opties zijn:

Als ik bezwaar maak tegen meerdere claims op een video tegelijk, kan dat dan leiden tot meerdere waarschuwingen vanwege een auteursrechtklacht?
Er kunnen meerdere Content ID-claims of verwijderingsverzoeken worden ingediend voor een video, maar je kunt nooit meer dan één waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht tegelijk krijgen.

Meer informatie