Content die in aanmerking komt voor Content ID

De functies die in dit artikel worden beschreven, zijn alleen beschikbaar voor partners die Content ID gebruiken. Dat is het YouTube-systeem voor overeenkomsten.

Als je Content ID-overeenkomsten aanzet voor bepaalde content, maakt YouTube automatisch claims tegen door andere gebruikers geüploade content die overeenkomt met (delen van) het referentiebestand dat je opgeeft. Meer informatie over het claimbeleid.

Niet alle content kan worden geclaimd via Content ID. Zorg dat je over alle benodigde rechten op de content beschikt. Je mag het systeem niet gebruiken om content te claimen waarvoor je onvoldoende rechten hebt. Je bent verantwoordelijk voor het vermijden van onjuiste resultaten, zoals claims op basis van verkeerd geïdentificeerde content of claims die bevoegd gebruik van content belemmeren.

YouTube onderneemt actie om misbruik en fouten met het Content ID-systeem te bestrijden. We kunnen bijvoorbeeld specifieke referentiebestanden of segmenten uitzetten en alle bijbehorende claims opheffen, handmatige beoordeling van bepaalde referentiecategorieën vereisen, Content ID uitzetten of zelfs het YouTube-partnerschap beëindigen.

Richtlijnen voor Content ID

Gebruik de volgende regels om problemen te voorkomen. De hieronder genoemde voorbeelden bij de verschillende regels zijn bedoeld om je een idee te geven. Dit is geen volledige lijst van mogelijke problemen. Meer informatie over het vermijden en oplossen van onterechte claims

Exclusieve rechten

In alle gebieden waar je eigenaarschap claimt, moet je exclusieve rechten hebben op het materiaal in het referentiebestand.

De volgende voorbeelden kunnen niet als of in een referentie worden gebruikt:

• Content onder niet-exclusieve licentie van een derde partij
  • Content uitgebracht onder Creative Commons of vergelijkbare kosteloze/open licenties
  • Beeldmateriaal, opnamen of composities uit het publieke domein
  • Clips uit andere bronnen die volgens de uitgangspunten van redelijk gebruik zijn gebruikt
  • Beeldmateriaal van videogames (van iemand anders dan de uitgever van de game)
Goed te onderscheiden referentiecontent

Alle referentiecontent moet goed te onderscheiden zijn.

De volgende voorbeelden kunnen niet als of in een referentie worden gebruikt:

• Karaoke-opnamen, remasters, soundalike-opnamen en bepaalde nagesynchroniseerde content
  • Geluidseffecten, soundbeds en productieloops
Afzonderlijke referentie voor ieder stuk intellectueel eigendom

Voor ieder stuk intellectueel eigendom moet je een afzonderlijke referentie maken.

De volgende voorbeelden kunnen niet als of in een referentie worden gebruikt:

• Compilaties
  • Aaneengesloten mixen van dj's
  • Mashups
  • Countdown-lijsten
  • Volledige albumopnamen

Ook als alle content in deze voorbeelden overal ter wereld je exclusieve eigendom is, moet je die uitsplitsen in afzonderlijke onderdelen, nummers of video's.

Richtlijnen voor originele soundtracks van games

Originele soundtracks van games zijn alleen geldige referenties als ze eigendom zijn van de uitgever van de game.

Originele soundtracks van games zijn geluidsopnamen die in hoofdzaak zijn bedoeld voor gebruik in een videogame, zoals de herkenningsmelodie of de achtergrondmuziek. (Dit beleid is niet van toepassing op in licentie gegeven populaire muziek die niet oorspronkelijk voor de game gemaakt is.)

Deze referenties zijn alleen geldig indien geleverd met toestemming van de contenteigenaar van de uitgever van de game. Als je als uitgever van games vragen hebt, kun je contact opnemen met je partnermanager.

Content die op schaal wordt verkocht of in licentie gegeven wordt voor verwerking in andere werken

Content die op schaal wordt verkocht of in licentie gegeven wordt voor verwerking in andere werken, moet eerst worden beoordeeld.

De volgende typen content moeten bijvoorbeeld eerst handmatig worden beoordeeld voordat ze kunnen worden geclaimd:

• Zogenaamde 'royaltyvrije' productiemuziekbibliotheken die gewoonlijk in licentie gegeven worden voor gebruik in soundtracks van games, films, tv-programma's of andere soundtracks.
Metadata van items in referentiecontent

Wees zo specifiek mogelijk bij het invoeren van de metadata van items. De gebruikers die de video's hebben geüpload, moeten voldoende informatie krijgen om te begrijpen welke content wordt geclaimd en wie de contenteigenaar is. Alle items moeten een informatieve titel hebben (dus niet 'Track 4' of een intern serienummer).

Hieronder volgt de minimaal vereiste hoeveelheid metadata die per itemsoort moet worden opgegeven:

• Als het item een geluidsopname of muziekvideo is, moet je de titel, artiest en platenmaatschappij opgeven
  • Als het item een muziekcompositie is, moet je de titel en componist opgeven
  • Als het item een tv-aflevering is, moet je de titel van de serie en de titel van de aflevering of het nummer van de aflevering opgeven
  • Als het item een film is, moet je de titel en de regisseurs opgeven
  • Als het item een sportuitzending is, moet je de namen van de teams (of de namen van de sporters als het een individuele sport betreft) en de datum van het evenement opgeven

We raden je ook aan eventuele andere metadata aan te leveren waarmee je specifieke item kan worden geïdentificeerd.

Referentiecontent met alleen een vingerafdruk

Als je een verouderde tool gebruikt waarmee je audiovisuele vingerafdrukken als referentie kunt aanleveren zonder de bijbehorende mediabestanden mee te leveren, moet je rekening houden met de volgende beleidsregels:
  1. Referenties met alleen een vingerafdruk worden automatisch vervangen door mediabestandreferenties met dezelfde content. Als je referenties met alleen een vingerafdruk aanlevert, wordt er namens jou een kopie van de mediabestandreferentie gemaakt en aan je account gekoppeld voor het Content ID-item.
  2. Referenties met alleen een vingerafdruk kunnen niet automatisch worden geüpdatet voor gebruik met de nieuwste technologie voor Content ID-overeenkomsten. Als je dus referenties met alleen een vingerafdruk gebruikt en een bepaalde referentie niet updatet binnen zes maanden na ontvangst van een nieuw binair bestand voor het maken van vingerafdrukken, worden de verouderde referenties mogelijk automatisch gedeactiveerd.