Een geschil openen voor een Content ID-claim

Als je video een Content ID-claim heeft gekregen, kun je een geschil openen voor de claim als je een geldige reden hebt, zoals:

• Je beschikt over alle nodige rechten op de content van je video.
  • Je gebruikt de content op een manier die in aanmerking komt voor een uitzondering op het auteursrecht, zoals redelijk gebruik.
  • Je video is verkeerd geïdentificeerd of er is een fout gemaakt.
Waarschuwingen vanwege auteursrechtklachten zijn niet hetzelfde als Content ID-claims. Als je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht heeft gekregen, ga dan naar het artikel over waarschuwingen vanwege auteursrechtklachten voor meer informatie.

Als je een geschil opent voor een Content ID-claim, krijgt de persoon die je video heeft geclaimd (de eiser) een melding. De eiser heeft 30 dagen om te reageren.

Voordat je een geschil opent

Voordat je een geschil opent voor een Content ID-claim, kun je je licht opsteken over het publieke domein en uitzonderingen op het auteursrecht, zoals redelijk gebruik of redelijke distributie. Bedenk wel dat de volgende argumenten GEEN legitieme redenen zijn om een claim te betwisten:

Als je geen geschil opent, kun je een Content ID-claim op andere manieren oplossen. Je kunt bijvoorbeeld de geclaimde content uit je video verwijderen.

YouTube kan niet voor je beslissen of je een claim moet betwisten. Als je niet zeker weet wat je moet doen, raden we je aan juridisch advies in te winnen voordat je een geschil opent.

Open alleen een geschil voor een claim als je zeker weet dat je over alle nodige rechten beschikt om de geclaimde content te gebruiken. Bij herhaaldelijk of opzettelijk misbruik van de geschilprocedure kunnen we maatregelen nemen tegen je video of je kanaal.

Een geschil openen

Een geschil openen voor een Content ID-claim:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Content  in het linkermenu.
  3. Ga op het tabblad Video's naar de video met de claim waarvoor je een geschil wilt openen.
    • Klik op de filterbalk en dan Auteursrecht om de video makkelijker te vinden.
  4. Plaats de cursor op Auteursrecht in de kolom Beperkingen.
  5. Klik op DETAILS CHECKEN.
  6. Zoek de claim in het gedeelte Content die in deze video is gevonden en klik op ACTIES SELECTEREN en dan Geschil openen.
Opmerking: Je kunt ook de optie Escaleren en bezwaar maken gebruiken voor Content ID-claims die je video blokkeren. Met deze optie wordt de eerste stap in het geschil overgeslagen en begint de geschilprocedure met een bezwaar. Ontdek meer informatie over de optie Escaleren en bezwaar maken.

Nadat je een geschil hebt geopend

Nadat je een geschil hebt geopend, heeft de persoon die je video heeft geclaimd (de eiser) 30 dagen de tijd om te reageren.

Wat de eiser kan doen

Meer informatie over de geschilprocedure vind je in het hoofdstuk Geschilprocedure voor Content ID:

Content ID-claims en -geschilprocedure: Claims beheren en actie ondernemen in Studio

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als mijn geschil wordt afgewezen?
Als je geschil wordt afgewezen, blijft de claim op je video bestaan. Als je nog steeds zeker weet dat de claim ongeldig is, kun je mogelijk bezwaar maken tegen de beslissing. Kom meer te weten over bezwaar maken tegen een Content ID-claim.
Denk eraan dat de eiser op elk moment tijdens het geschilproces een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending kan indienen. Als dit gebeurt en het verwijderingsverzoek geldig is, wordt je video van YouTube verwijderd en krijgt je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht.
Waarom beoordeelt de eiser zowel het eerste geschil als het bezwaar?

Het oorspronkelijke geschil en het bezwaar worden beoordeeld door de eiser omdat YouTube geen eigendomsbeslissingen kan nemen. YouTube weet niet welke content correct is gelicentieerd en kan niet bepalen wat in aanmerking komt voor uitzonderingen op het auteursrecht, zoals redelijk gebruik of redelijke distributie.

Het bezwaar dwingt de eiser om de claim grondiger te beoordelen. Als de eiser de claim namelijk wil reactiveren, moet deze een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending indienen (een juridische procedure) om de video offline te houden. Als je daarna een verweer indient, moet de eiser een rechtszaak aanspannen om je video offline te houden.

Wat is het verschil tussen de opties 'Geschil openen' en 'Escaleren en bezwaar maken'?

Bij de geschiloptie kan het tot 30 dagen duren voordat de eiser reageert op het geschil. Als je geschil wordt afgewezen, kun je bezwaar maken tegen de beslissing. De eiser heeft dan 7 dagen de tijd om te reageren op het bezwaar.

De optie Escaleren en bezwaar maken is alleen beschikbaar voor Content ID-claims die je video blokkeren. Met deze optie wordt de eerste stap in het geschil overgeslagen, waardoor de eiser 30 dagen de tijd heeft om te reageren. Het proces begint dan met een bezwaar. De eiser heeft vervolgens 7 dagen de tijd om te reageren, zodat het proces sneller kan worden opgelost.

Als de eiser je bezwaar afwijst, kan deze een verwijderingsverzoek vanwege een auteursrechtschending indienen. Als het verwijderingsverzoek geldig is, wordt je video van YouTube verwijderd en krijgt je kanaal een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Je kunt nog steeds een verweer indienen als je zeker weet dat een verwijderingsverzoek ongeldig is.

Kan er voor een video meer dan één Content ID-claim worden ingediend?
Ja, er kunnen meerdere Content ID-claims voor een video worden ingediend. Een video kan wel meerdere verwijderingsverzoeken hebben, maar kan nooit meer dan 1 waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht tegelijk hebben.
Als ik geen geschil open voor een Content ID-claim, hoe kan ik die claim dan oplossen?
Als je geen geschil wilt openen, kun je een Content ID-claim op andere manieren oplossen, bijvoorbeeld door de geclaimde content uit je video te verwijderen.
Kan ik een geschil annuleren nadat het is geopend?
Nee, nadat je een geschil hebt geopend, kan dit niet meer worden geannuleerd.

Meer informatie