Dela din Google-data med en app eller tjänst från tredje part

Google hjälper dig att dela viss data i Google-kontot med appar och tjänster från tredje part på ett säkert sätt.

Detta händer när du ger appar eller tjänster från tredje part åtkomst till ditt Google-konto:

• Google informerar dig om vilka typer av data du kan dela med appar från tredje part.
  • Google delar inte din data utan ditt tillstånd.
  • Du kan när som helst sluta dela data i ditt Google-konto med ett tredjepartskonto.
  • Google delar inte lösenordet för ditt Google-konto med appar från tredje part.

Om datan som delas när du ger åtkomst till ditt Google-konto

Vilken data som Google delar

Innan du bestämmer dig för att ge åtkomst till ditt Google-konto hjälper vi dig att förstå vilken data som appen från tredje part har begärt åtkomst till.

Du kan granska

• de tjänster från Google som tredje part har begärt åtkomst till
  • den åtkomstnivå som tredje part har och vilka åtgärder den kan vidta med din Google-data.
Produkter från Google med känsliga uppgifter

Appar från tredje part kan begära åtkomst till data som du anser är personlig eller känslig. Exempel på produkter från Google som kan innehålla känsliga uppgifter:

• Gmail: Din e-post kan innehålla namn på dina kontakter, privat korrespondens eller känsliga dokument.
  • Foto: Dina album i Google Foto kan innehålla foton som du inte vill dela eller att andra ska se, till exempel bilder på din familj eller kopior av officiella dokument.
    • Vissa foton taggas automatiskt med ett datum och en plats.
  • Drive: Google Drive kan innehålla känsliga filer som du har laddat upp, till exempel
    • personliga foton
    • journaler
    • bokföring
    • officiella rapporter
    • presentationer.
  • Kalender: Google Kalender kan innehålla viktig information om dina dagliga rutiner och privata händelser, till exempel platser, gäster och beskrivningar av möten.
  • Kontakter: Google Kontakter kan innehålla namn, telefonnummer, adresser och kontaktuppgifter för personer som du känner.

Tips! Om du delar dokument med andra personer kan appar och tjänster från tredje part hitta deras namn och e-postadresser.

Data som appar och tjänster från tredje part kan dela

När du ger en app från tredje part åtkomst till ditt Google-konto får Google inte åtkomst till ditt konto i appen eller tjänsten från tredje part.

När du ger Google åtkomst till viss data i tredjepartskontot är det en annan typ av delning än att dela viss åtkomst till ditt Google-konto. Läs mer om att länka Google-kontot.

Hur länge en app eller tjänst från tredje part kan behålla din data

Hur länge din data lagras i en app från tredje part beror på dess lagringspolicy. Du kan läsa mer om hur en app eller tjänst från tredje part använder din data i dess integritetspolicy och användarvillkor. Du kan hitta den här informationen i appen från tredje part eller på dess webbplats.

Innan du ger åtkomst till data i ditt Google-konto

När du ger en app eller tjänst från tredje part åtkomst till ditt Google-konto kan den läsa, redigera, radera eller dela känsliga uppgifter.

Du kan läsa mer om hur en app eller tjänst från tredje part använder och skyddar din data i integritetspolicyn och säkerhetsmeddelandena för appen eller tjänsten.

Innan du ger en app eller tjänst från tredje part åtkomst till Google-kontot bör du tänka på följande:

• Säkerhet: Om servern för appen från tredje part utsätts för intrång kan obehöriga personer få åtkomst till din data. När du ger en app eller tjänst från tredje part åtkomst till ditt Google-konto kan den kopiera och spara din data på sina egna servrar. Din data kan vara utsatt för en större säkerhets- eller integritetsrisk eftersom Google inte kan skydda data på andra företags servrar.
  • Dataanvändning: Appen från tredje part kan missbruka din data eller dela den på ett olämpligt sätt.
  • Dataradering: Du kanske inte snabbt eller automatiskt kan radera din data från appens servrar eftersom det beror på appen från tredje part. Det kan även vara svårt att radera kontot som du har skapat i appen eller tjänsten från tredje part.
  • Policyändringar: Du kanske inte får aviseringar direkt från appen eller tjänsten från tredje part om ändringar i deras policyer och praxis.
  • Datasynlighet: En app från tredje part kan låta fysiska personer titta på datan i ditt Google-konto som du har delat med den.

Obs! Läs tredje parts integritetspolicy för att se till att du är bekväm med tillgången appen får till din data.

Om overifierade appar

Appar från tredje part som begär åtkomst till känsliga uppgifter kanske inte har granskats av Google för att se till att de följer Googles policyer för datasäkerhet. Om en app från tredje part fortfarande är under utveckling eller inte är allmänt tillgänglig kanske den inte har granskats av Google.

När du får en varning om att en app är overifierad ska du inte dela din data såvida du inte litar på apputvecklaren.

Därför är vissa appar overifierade

En app kan vara overifierade för att

• utvecklaren fortfarande testar appen
  • appen är intern och begränsad till en viss organisation.

Utvecklare som inte är tillförlitliga kan försöka använda overifierade appar i skadliga syften, till exempel för att installera oönskad programvara eller stjäla personliga uppgifter. Dela bara data om du är säker på att du kan lita på apputvecklaren.

Hantera appar och tjänster från tredje part med åtkomst till ditt Google-konto

Du kan alltid granska eller ändra åtkomsten för tredje part i Google-kontot.

Tips! Välj namnet på en app eller tjänst från tredje part för att granska eller ändra dess åtkomst.

Se appar och tjänster