[GA4] Cohortverkenning

Krijg inzichten in het gedrag en de prestaties van groepen gebruikers op basis van gemeenschappelijke kenmerken.

Een cohort is een groep gebruikers met een gemeenschappelijk kenmerk dat in dit rapport wordt aangeduid door een Analytics-dimensie. Alle gebruikers met dezelfde acquisitiedatum horen bijvoorbeeld bij hetzelfde cohort. Met cohortverkenning kunt u het gedrag van deze groepen over een periode verkennen in uw app of op uw site.

Voorbeeld van een cohortverkenning.

In dit artikel:

Een cohortverkenning maken

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik links op Verkennen .
  1. Klik bovenaan het scherm op Templategalerij en selecteer de template Cohortverkenning.
  2. Definieer het opnamecriterium: de voorwaarde waaronder een gebruiker wordt toegevoegd aan een cohort.
  3. Stel het retourneercriterium in: een volgende voorwaarde waaraan deze gebruikers moeten voldoen om in het cohort te blijven.
  4. U kunt bijhouden hoe het gedrag van uw gebruikers in de loop der tijd verandert door naar cohorten van verschillende datums te kijken.

U kunt bijvoorbeeld zien hoelang het duurt voordat nieuwe gebruikers transacties uitvoeren op uw site en hoe dat verandert in de week dat u een promotie uitvoert, hoeveel gebruikers u in de loop der tijd behoudt en of het net gelanceerde nieuwe app-ontwerp de behoudpercentages verbetert.

Hoe cohortverkenning werkt

Cohortverkenning begint met gebruikers vinden die voldoen aan de geselecteerde opname- en retourneercriteria. U kunt cohorten maken op basis van de acquisitiedatum van de gebruiker, een gebeurtenis die de gebruiker heeft geactiveerd, de transacties of de conversies van de gebruiker.

Cohorten zijn alleen gebaseerd op de gegevens van het apparaat van de gebruiker. Er wordt geen rekening gehouden met de gebruikers-ID wanneer u een cohort maakt.

Het detailniveau van de cohortanalyse kan een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse periode omvatten. In de gegevenstabel kunt u zien hoeveel gebruikers tot elk cohort behoren voor de duur van de verkenning.

Elke cel in de gegevenstabel toont het aantal gebruikers dat na de startdatum aan het retourneercriterium voldoet. Als u bijvoorbeeld het detailniveau Dagelijks selecteert en het cohort voor 1 januari bekijkt, vertegenwoordigt de kolom voor de eerste dag de subset van gebruikers die op 1 januari voldeden aan het opnamecriterium en ook aan het retourneercriterium op 2 januari.

Gebruikers worden toegewezen aan alle cohorten waarvoor ze aan het opnamecriterium voldoen. Als u bijvoorbeeld transacties selecteert als het opnamecriterium, wordt een gebruiker die elke week van de verkenningsperiode een transactie afrondt, toegewezen aan elke rij (cohort) in de tabel.

De cohortverkenning instellen

Opname van cohort

Definieert de eerste voorwaarde waaraan een gebruiker moet voldoen om in een cohort te worden opgenomen.

• Eerste tik (acquisitiedatum): de eerste keer dat de gebruiker uw app of website heeft bezocht, zoals gemeten door deze Google Analytics-property.
  • Elke gebeurtenis: de eerste gebeurtenis voor de gebruiker binnen de verkenningseriode.
  • Elke transactie: de eerste keer dat de gebruiker een transactiegebeurtenis heeft gehad binnen de verkenningsperiode.
  • Elke conversie: de eerste keer dat de gebruiker een conversiegebeurtenis heeft gehad binnen de verkenningsperiode.
  • Overig: een specifieke gebeurtenis die door de gebruiker is geactiveerd.

Retourneercriteria

Definieert de retourneervoorwaarde waaraan een gebruiker moet voldoen om in een cohort te worden opgenomen.

• Elke gebeurtenis: de gebruiker heeft ten minste 1 gebeurtenis binnen de verkenningsperiode.
  • Elke transactie: de gebruiker heeft ten minste 1 transactiegebeurtenis binnen de verkenningsperiode.
  • Elke conversie: de gebruiker heeft ten minste 1 conversiegebeurtenis binnen de verkenningsperiode.
  • Overig: een specifieke gebeurtenis die binnen de verkenningsperiode door de gebruiker is geactiveerd.
U kunt cohortverkenning bijvoorbeeld gebruiken om te zien hoe de productkwaliteit de gebruikersloyaliteit beïnvloedt door een cohort te definiëren waarin gebruikers zijn opgenomen die een fout hebben ondervonden en uw app vervolgens hebben verwijderd.

Het werkt zo:

• Kies voor Opname van cohort onder Overige een aangepaste foutgebeurtenis die u heeft gedefinieerd.
  • Kies voor Retourneercriteria onder Overige de gebeurtenis app_remove.

Detailniveau van cohort

Definieert de initiële en retournerende cohortperiode. Het detailniveau van de retourtijd is hetzelfde als het detailniveau van het cohort. U heeft de keuze uit:

• Dagelijks: van middernacht tot middernacht in de tijdzone van de property.
  • Wekelijks: van zondag tot en met zaterdag, niet in een doorlopende periode van 7 dagen.
  • Maandelijks: van het begin van de maand tot het einde van de maand.

Cohortberekening

Bepaalt hoe gebruikersactiviteit in de verkenningsperiode bijdraagt aan de statistiekberekening in elke cel van de verkenning. Dit zijn de 3 berekeningstypen:

Standaard

Elke cel bevat alle cohortgebruikers die voldoen aan de retourneercriteria voor die afzonderlijke periode, ongeacht wat ze doen in andere perioden. De statistiek geeft de totale waarde voor die afzonderlijke periode weer.

Doorlopend

Elke cel bevat alle cohortgebruikers die voldoen aan de retourneercriteria voor die periode en voor alle voorgaande perioden. De statistiek geeft de totale waarde voor die afzonderlijke periode weer.

Cumulatief

Elke cel bevat alle cohortgebruikers die voldoen aan de retourneercriteria in elke periode in de verkenning. De statistiek geeft de cumulatieve totale waarde voor elke periode weer.

Overzicht

Verdeelt elk cohort in subgroepen op basis van een geselecteerde dimensie, zodat u gemakkelijk kunt vergelijken hoe een cohort binnen de dimensie verschilt.

U kunt bijvoorbeeld de cohorten voor app-fouten die u hierboven heeft gedefinieerd, uitsplitsen op Mobiel model om te zien of er problemen zijn op specifieke apparaten.

Waarden

Hiermee wordt de statistiek bepaald die in de cohorttabel moet worden weergegeven. Actieve gebruikers geeft bijvoorbeeld aan hoeveel actieve gebruikers voldoen aan het criterium voor opname in elke cel van de tabel.

U ziet een uitleg van de cohortinstelling boven de visuele elementen.

Inzicht in de cohortverkenning

Voorbeeld 1

Voorbeeld van een cohortverkenning: opnamecriteria = acquisitiedatum.

Tussen 6 en 12 oktober trok deze site 17.093 gebruikers.

Deze 17.093 nieuw verworven gebruikers voerden 176 transacties uit in dezelfde week dat ze werden verworven (6 tot 12 oktober).

Dezelfde 17.093 gebruikers voerden 38 transacties uit in de week na de week van hun acquisitie (13 tot 19 oktober).

Voorbeeld 2

Voorbeeld van een cohortverkenning: retourneercriteria = een willekeurige transactie.

Tussen 6 en 12 oktober trok deze site 17.093 gebruikers.

Van de 17.093 nieuw verworven gebruikers in de week van 6 tot 12 oktober, voerden er 171 ten minste één transactie uit in dezelfde week dat ze werden verworven (6 tot 12 oktober).

Van de 17.093 nieuw verworven gebruikers in de week van 6 tot 12 oktober voerden er 31 ten minste één transactie uit in de eerste week nadat ze waren verworven (13 tot 19 oktober).

Voorbeeld 3

Voorbeeld van een cohortverkenning: wekelijkse transacties.

Tussen 6 en 12 oktober had deze site 270 gebruikers met ten minste één transactie.

Van de 270 gebruikers die gedurende deze periode ten minste één transactie hebben uitgevoerd, voerden er 14 in de daaropvolgende week (13 tot en met 19 oktober) ten minste één transactie uit.

Voorbeeld 4

Voorbeeld van een cohortverkenning: specificatiedimensie.

Dit voorbeeld laat zien wat de resultaten zijn wanneer Apparaatcategorie is toegevoegd als de specificatiedimensie. Elk cohort wordt onderverdeeld op basis van het apparaattype dat de gebruiker gebruikte toen deze werd verworven (desktop, mobiel of tablet).

Als u een specificatiedimensie toevoegt, worden gebruikers alleen toegeschreven aan de eerste instantie van de specificatiewaarde die op deze dimensies van toepassing is. Stel dat Gebruiker A voor het eerst wordt weergegeven als een mobiele gebruiker en vervolgens op dezelfde dag terugkeert als een desktopgebruiker. Gebruiker A wordt alleen weergegeven in de mobiele specificatie voor dat cohort.

Limieten voor cohortverkenning

• Cohortverkenning kan maximaal 60 cohorten weergeven.
  • Als u een uitgesplitste dimensie toepast, worden maximaal de 15 hoogste waarden van die dimensie weergegeven.
  • Voor demografische dimensies gelden drempelwaarden. Als het aantal gebruikers in het cohort te klein is om hun anonimiteit te beschermen, worden deze gebruikers niet opgenomen in de verkenning.