Belangrijkste taken voor Search Console-gebruikers

Onderwerpen
  •
  • Property's en instellingen beheren
    • Site-instellingen beheren
    • Een property toevoegen
    • Een property verwijderen
    • Koppelingen toevoegen/verwijderen
    • Je site migreren naar een andere host
  • Monitoren
    • Algemeen gebruik van Search Console
    • Je indexdekking checken (hoeveel van mijn site wordt weergegeven op Google?)
    • Je AMP-dekking op Google monitoren
    • De dekking van je uitgebreide resultaten monitoren
    • Je sitemapdekking monitoren
    • Je siteverkeer vanuit Google monitoren
    • Het gebruiksgemak van je pagina's monitoren
    • Je gebruiksgemak op mobiele apparaten monitoren
    • Je statistieken voor Site-vitaliteit monitoren (LCP/FID/CLS)
  • Problemen oplossen
    • Waarom ontbreekt een pagina of site op Google?
    • Waarom is een uitgebreid resultaat niet zichtbaar op Google?
    • Foutopsporing bij verkeersafname
    • Foutopsporing bij positie-afname
    • Problemen met een zoekfragment
  • Testen
  • Crawlen/indexeren
    • Google vragen je pagina te crawlen (of opnieuw te crawlen)
    • Pagina's of afbeeldingen tijdelijk blokkeren voor Google
    • Een (nieuwe) crawl aanvragen
    • Sitemapdekking indienen/monitoren

Property's en instellingen beheren

Site-instellingen beheren

Je kunt de site-instellingen bekijken door op het tandwiel Instellingen onderaan het navigatievenster te klikken. Bekijk je site-instellingen.

Gebruikersinstellingen zijn beschikbaar door op het icoon bovenaan de pagina te klikken. Gebruikersinstellingen hebben invloed op het gedrag van Search Console, ongeacht de property, zoals de berichten waarvoor je e-mails wilt krijgen. Bekijk je gebruikersinstellingen.

Een property toevoegen

Meer informatie over hoe je een websiteproperty toevoegt. Als je verificatie voor een property op domeinniveau kunt uitvoeren, raden we dat meestal aan (waar van toepassing) in plaats van property-verificatie met een URL-voorvoegsel. Het eerste combineert namelijk meteen HTTP- en HTTPS-verkeer en verkeer naar alle subdomeinen van je property-domein.

Een property verwijderen

Meer informatie over hoe je jezelf of iemand anders uit je property verwijdert

Koppelingen toevoegen/verwijderen

Koppelingen worden beheerd via de pagina Koppelingen. (Hier vind je de documentatie)

Je site migreren naar een andere host

Als je je site migreert naar een andere URL-host (bijvoorbeeld van example.com naar example.org of example2.com), kun je deze instructies voor migratie volgen om te voorkomen dat je tijdens het overzetten te veel Google-verkeer kwijtraakt.

Monitoren

Algemeen gebruik van Search Console

Lees deze gids voor algemeen alledaags gebruik van Search Console als je geen fulltime SEO bent.

Je indexdekking checken (hoeveel van mijn site wordt weergegeven op Google?)

In het ideale geval heeft Google alle belangrijke canonieke pagina's (dat wil zeggen, niet-dubbele pagina's) voor je site geïndexeerd. Het kan enige tijd duren voordat nieuwe pagina's verschijnen. Je kunt Google helpen nieuwe of geüpdatete pagina's te vinden door een sitemap te publiceren of een crawl aan te vragen.

Voor kleinere sites (van maximaal een paar 100 pagina's) of als je 1 of 2 pagina's wilt checken, kun je gewoon zoeken naar een bepaalde URL op Google.

Een andere nuttige truc is om de zoekoperator 'site:' te gebruiken om resultaten te beperken tot een bepaalde host of een bepaald pad, en desgewenst zoektermen in dat pad op te geven om te zien welke pagina's Google heeft geïndexeerd. Voorbeeld:

• De zoekterm site:example.com geeft (bijna) alle resultaten die zijn geïndexeerd op example.com
  • De zoekterm site:example.com/pets geeft alleen geïndexeerde pagina's onder het pad example.com/pets
  • De zoekterm site:example.com/pets food geeft alleen geïndexeerde pagina's onder het pad example.com/pets die overeenkomen met de term 'food'

Als je algemene dekking voor grotere sites wilt bekijken, gebruik je het rapport Dekking. Als het goed is, zijn het aantal URL's in het rapport en op je site ongeveer gelijk. Belangrijke URL's moeten Geldig zijn, weinig (of geen) URL's moeten Fout zijn, en dubbele of mogelijk onbelangrijke pagina's kunnen Uitgesloten zijn. Lees de documentatie voor het rapport voor meer informatie.

Zie het gedeelte Problemen oplossen als belangrijke pagina's ontbreken.

Verwacht geen volledige dekking van je site
Google indexeert om verschillende redenen vrijwel zeker niet elke afzonderlijke pagina van je site. Het belangrijkste is dat Google de canonieke (niet-dubbele) versies van je belangrijke pagina's heeft geïndexeerd.

Je AMP-dekking op Google monitoren

Gebruik het AMP-statusrapport om te zien hoeveel van je AMP-pagina's zijn gevonden en geïndexeerd, en welke indexeringsproblemen zijn aangetroffen. Lees de documentatie voor dat rapport om te begrijpen waar je op moet letten en hoe je de resultaten van het rapport kunt interpreteren.

Als er problemen op een pagina zijn, klik je in het rapport en vervolgens op Inspecteren naast een URL in de tabel met voorbeelden om de problemen met die URL op te lossen in de URL-inspectietool. Ga na of Google toegang heeft tot de AMP-versie en deze geïndexeerd kan worden en juist gekoppeld is, en of Google geen parseerproblemen ondervindt.

Als er veel pagina's ontbreken, kun je een aantal pagina's inspecteren om te achterhalen waarom de pagina's niet worden geïndexeerd. Ze hebben dan vaak te maken met hetzelfde indexeringsprobleem.

Als je je AMP-verkeer op Google wilt monitoren, gebruik je de prestatierapporten en filter je op de zoekopmaak van het juiste AMP-type (of bekijk het tabblad Zoekopmaak of Discover-weergave).

De dekking van je uitgebreide resultaten monitoren

Search Console biedt een rapport over uitgebreide resultaten voor elk type uitgebreid resultaat dat Google maakt voor je site. Je vindt deze rapporten in het gedeelte Optimalisaties van de navigatiebalk. Als Google gestructureerde gegevens heeft gevonden die niet kunnen worden geparseerd, wordt er een rapport over niet-parseerbare gestructureerde gegevens gemaakt.

Je sitemapdekking monitoren

Gebruik het rapport Sitemaps om parseerproblemen te monitoren voor sitemaps die zijn ingediend via dat rapport.

Je kunt ook het rapport Dekking filteren om alleen URL's te zien die door een specifieke sitemap worden gedekt (beperkt tot sitemaps die zijn ingediend via het rapport Sitemaps).

Je siteverkeer vanuit Google monitoren

In de prestatierapporten zie je je verkeer op verschillende Google-platforms, waaronder Zoeken, Discover en Google Nieuws. Je krijgt alleen Discover- of Nieuws-versies van dit rapport als er voldoende gegevens voor het rapport zijn.

Met deze rapporten kun je onder meer filteren op URL, datum en type zoekresultaat. Lees de documentatie voor een volledig inzicht in het rapport.

Het gebruiksgemak van je pagina's monitoren

Het rapport Paginafunctionaliteit biedt een overzicht van het aantal pagina's op je site dat Google als goede paginafunctionaliteit beschouwt. Gebruik dit als algemene vuistregel om na te gaan of grote problemen invloed hebben op je site.

Als je de paginafunctionaliteit van een specifieke URL wilt testen, test je de URL voor mobiel gebruiksgemak, Site-vitaliteit en of de site gebruikmaakt van HTTPS.

Je gebruiksgemak op mobiele apparaten monitoren

Het rapport Mobiel gebruiksgemak biedt statistieken voor je hele site als het gaat om problemen met mobiel gebruiksgemak. Dit rapport helpt je om problemen op de hele site op te sporen en op te lossen. Gebruik de URL-inspectietool of de testtool voor mobielvriendelijkheid om fouten op een specifieke pagina op te sporen.

Opmerking: Als je de testtool voor mobielvriendelijkheid gebruikt, test je de live versie van de pagina. De standaardweergave in de URL-inspectietool is de geïndexeerde versie. Als de pagina is gewijzigd sinds de laatste crawl, is het standaard URL-inspectieresultaat (geïndexeerde URL) anders dan het resultaat van de testtool voor mobielvriendelijkheid (live URL).

Je statistieken voor Site-vitaliteit monitoren (LCP/FID/CLS)

Bekijk statistieken over de snelheid en responsiviteit voor de hele site (op basis van echte gebruikersgegevens) voor de belangrijkste statistieken voor Grootste weergave met content (LCP), Eerste invoervertraging en Cumulatieve indelingsverschuiving (CLS)

Problemen oplossen

Waarom ontbreekt een pagina of site op Google?

Waarom is een uitgebreid resultaat niet zichtbaar op Google?

Als je gestructureerde gegevens hebt geïmplementeerd maar deze niet op Google verschijnen, volg je deze stappen voor probleemoplossing.

Foutopsporing bij verkeersafname

Bekijk deze Help-pagina om problemen met een afname van verkeer van Google naar je site op te lossen.

Foutopsporing bij positie-afname

Bekijk deze Help-pagina om problemen met een positie-afname op Google Zoeken op te lossen.

Problemen met een zoekfragment

Lees hier meer informatie als een zoekfragment voor je site te kort of te lang is of je pagina niet nauwkeurig genoeg beschrijft.

Testen

De volgende tools voor het testen van sites zijn beschikbaar in Search Console:

• URL-inspectietool: Een uitgebreide testtool die informatie over indexering, crawling, AMP, mobiel gebruiksgemak en gestructureerde gegevens over een pagina biedt. Gebruik deze tool voor complexe foutopsporing voor alle soorten problemen in de live of geïndexeerde versie van deze pagina. Je moet eigenaar van de property zijn om deze tool te kunnen gebruiken.
  • AMP-test: Test of de pagina voldoet aan de Google AMP-vereisten. Werkt alleen op de live pagina en geeft geen informatie over de geïndexeerde versie van de pagina. Je hoeft geen eigenaar van de property te zijn of ingelogd te zijn om deze tool te gebruiken.
  • Testtool voor mobielvriendelijkheid: Test of Google een pagina beschouwt als pagina met problemen voor mobiel gebruiksgemak. Werkt alleen op de live pagina en geeft geen informatie over de geïndexeerde versie van de pagina. Je hoeft geen eigenaar van de property te zijn of ingelogd te zijn om deze tool te gebruiken.
  • Test voor uitgebreide resultaten: Test of Google gestructureerde gegevens voor uitgebreide resultaten op een pagina kan verwerken. Werkt alleen op de live pagina en geeft geen informatie over de geïndexeerde versie van de pagina. Je hoeft geen eigenaar van de property te zijn of ingelogd te zijn om deze tool te gebruiken.
Opmerking: De standaardweergave in de URL-inspectietool is de geïndexeerde versie van de URL. Alle andere tools testen alleen de live versie van de pagina. Als de pagina is gewijzigd sinds de laatste crawl, is de geïndexeerde pagina (URL-inspectietool) anders dan het resultaat van de live pagina. Als je op Live URL testen klikt in de URL-inspectietool, zie je wel dezelfde resultaten als in de andere live test-tool.

Crawlen/indexeren

Google vragen je pagina te crawlen (of opnieuw te crawlen)

Als je onlangs een pagina aan je site hebt toegevoegd of wijzigingen op een pagina hebt aangebracht, kun je Google vragen de pagina opnieuw te indexeren via een van de hier genoemde methoden.

Pagina's of afbeeldingen tijdelijk blokkeren voor Google

Gebruik de Verwijderingstool om pagina's of afbeeldingen op je sites tijdelijk (6 maanden) te verwijderen van Google.

Een (nieuwe) crawl aanvragen

De makkelijkste manier om een crawl voor 1 pagina aan te vragen, is via de URL-inspectietool.

1. Open de tool.
  2. Geef de volledige URL van de pagina op en druk op Enter.
  3. Klik op Indexering aanvragen. Het verzoek mislukt onmiddellijk als er een toegangsprobleem met de pagina is. Het verzoek mislukt zonder melding als je je quotum voor indexeringsverzoeken hebt overschreden.

Als je een crawl voor meerdere pagina's wilt aanvragen, gebruik je een sitemap.

Een sitemap indienen, ingediende sitemaps monitoren, de indexdekking van URL's in een sitemap monitoren

Als je een sitemap wilt indienen of wilt monitoren of Google je ingediende sitemap kan lezen, gebruik je het rapport Sitemaps.

Houd er rekening mee dat het rapport Sitemaps alleen informatie laat zien over sitemaps die zijn ingediend via dat rapport. Sitemaps die onafhankelijk door Google zijn gevonden, zie je hier niet. Je kunt wel een sitemap indienen via het rapport, zelfs als Google al op de hoogte is, om de crawlpogingen van Google te kunnen monitoren.

De enige manier om een sitemap te blokkeren voor leesacties, is de sitemap verwijderen of blokkeren via robots.txt.

Als je de geïndexeerde URL's per sitemap wilt monitoren, kies je een sitemap in het dropdownmenu van het rapport Pagina-indexering.