Rapport Video-indexering

Het rapport Video-indexering geeft aan op hoeveel geïndexeerde pagina's van je site een of meer video's staan, en op hoeveel van die pagina's een video kon worden geïndexeerd. Geïndexeerde video's kunnen in Google-zoekresultaten komen te staan.

Rapport Video-indexering

Over het rapport

Het rapport bevat de volgende informatie:

• Hoeveel geïndexeerde pagina's op je site een video hebben die Google wel heeft geïndexeerd, en meer informatie over de geïndexeerde video.
  • Hoeveel geïndexeerde pagina's op je site een of meer video's bevatten, maar waarop Google geen video kan indexeren (met de reden).

In dit rapport staat niet het aantal unieke video's op je site (tenzij een aantal zeer specifieke voorwaarden* van toepassing zijn op je site).

Het rapport bevat alleen geïndexeerde pagina's. Als een pagina om welke reden dan ook niet wordt geïndexeerd (bijvoorbeeld als deze een niet-canonieke pagina is), zie je deze niet in dit rapport.

Het rapport gebruiken

Overzicht

Meer informatie

Problemen onderzoeken

1. Klik op een specifieke status (zoals Ongeldige video-URL) om een lijst met pagina's met dat probleem te laten zien.
  2. Klik op een pagina in de tabel met voorbeelden voor informatie over de op die pagina gevonden video.
  3. Lees de probleemdetails en gids voor probleemoplossing voor meer informatie over hoe je het probleem kunt oplossen.

Als je pagina's wilt bekijken met video's die kunnen worden geïndexeerd, klik je op Gegevens over geïndexeerde videopagina's bekijken op de hoofdpagina van het rapport.

Video's op een specifieke pagina onderzoeken

Gebruik het URL-inspectierapport om een specifieke URL op je site te onderzoeken. Als er een video is gevonden op de pagina, zie je het gedeelte Video-indexering in de URL-inspectieresultaten. Als er geen video's op de pagina zijn gevonden, is er geen gedeelte Video-indexering.

Live testen wordt niet ondersteund: Video-informatie is alleen beschikbaar voor de geïndexeerde versie van de pagina in het URL-inspectierapport. Search Console biedt nog geen support voor live tests van video's via het URL-inspectierapport.
Informatie over video-indexering

Als Google een pagina indexeert, wordt er gezocht naar video's op de pagina. Als er op de pagina video's worden gevonden die voldoen aan bepaalde vereisten, probeert Google de beste kandidaat op de pagina te indexeren.

Basisproces voor video-indexering

1. Als Google een pagina crawlt en deze na analyse indexeert, zoekt Google naar video's op de pagina. Als je informatie over de video opgeeft via een sitemap of gestructureerde gegevens, probeert Google die informatie te koppelen aan een video op de pagina.
  2. Video's op de pagina die voldoen aan een drempel voor video-indexering, worden gerangschikt op basis van indexeerbaarheid (niet op kwaliteit of content).
  3. Google probeert gerangschikte video's te indexeren op volgorde van hun positie van indexeerbaarheid. De prominentie van een video op de pagina is in dit geval een belangrijke factor.
    • De video met de hoogste positie die kan worden geïndexeerd, wordt gekoppeld aan deze pagina in de Google-index. De pagina wordt toegevoegd aan het totaal van Video geïndexeerd in het rapport Video-indexering.
    • Als er video's op de pagina zijn gevonden maar geen van deze video's kan worden geïndexeerd, wordt de pagina meegeteld in de categorie Geen video geïndexeerd in het rapport Video-indexering.
  4. Google probeert een video op te halen als onderdeel van het positionerings- en indexeringsproces. Een video hoeft echter niet te worden opgehaald om te kunnen worden geïndexeerd.

Geïndexeerd versus opgehaald

• Geïndexeerd betekent dat Google de video heeft opgenomen in de Google-index. Als een video is geïndexeerd, kan Google deze laten zien in Zoeken met kenmerken zoals een titel, beschrijving, thumbnail en link om de video af te spelen, afhankelijk van de beschikbare metadata. Een video moet aan bepaalde vereisten voldoen om te kunnen worden geïndexeerd.
  • Een video wordt beschouwd als opgehaald als Google het videobestand heeft aangevraagd, opgehaald en gelezen. Ophalen is niet vereist voor indexering. Als een video is opgehaald, probeert Google de video te analyseren voor bepaalde kenmerken en content, zoals om een thumbnail te extraheren en pointers te maken om belangrijke momenten in de video te identificeren die in de zoekresultaten komen te staan. Je kunt zelf een beschrijving, thumbnail en belangrijke momenten opgeven met gestructureerde gegevens.

Een video kan worden geïndexeerd zonder dat deze wordt opgehaald. Als een video wel opgehaald kan worden, kan Google de content van de video analyseren en komt de video ook in aanmerking voor aanvullende functies, zoals autoplay-voorbeelden, om de betrokkenheid van gebruikers aanzienlijk te verbeteren.

Lees best practices om je video te laten indexeren en ophalen.

Er kan maar één video per pagina worden geïndexeerd

Google indexeert maximaal één video per pagina. Als je pagina meer dan één video bevat, indexeert Google maximaal een van de video's die zijn ingesloten in een pagina.

Een video kan via meerdere pagina's worden geïndexeerd

Als je dezelfde video opneemt in meerdere pagina's en elke hostpagina kan worden geïndexeerd, kan die video worden geïndexeerd vanaf elk van die pagina's. Telkens als een video wordt geïndexeerd, wordt deze toegevoegd aan het totaal voor video-indexering, ook als dezelfde video op meerdere pagina's wordt geïndexeerd.

Als een video is geïndexeerd via meerdere pagina's, kan de video van elk van die hostpagina's in de Google-zoekresultaten worden getoond. De Google-zoekresultaten proberen een specifieke video maar één keer per zoekopdracht van een gebruiker weer te geven.

Videositemaps en indexering

Als je een video vermeldt in een sitemap, is er geen garantie dat de opgegeven video wordt geïndexeerd voor die pagina. Google probeert de meest prominente video op de pagina te indexeren, ongeacht of de video wordt vermeld in een sitemap.

Als een pagina wordt vermeld met een video in een sitemap, maar Google geen video's op die pagina ontdekt, wordt die pagina niet opgenomen in dit rapport. Als de pagina om een bepaalde reden niet is geïndexeerd, staat deze niet in dit rapport, ongeacht of de pagina wordt vermeld in een sitemap.

Vereisten voor video-indexering

Een video kan alleen worden geïndexeerd op een pagina als deze voldoet aan de volgende criteria:

• Een video moet zijn ingesloten op een hostpagina. Een video zonder hostpagina wordt niet geïndexeerd, ook niet als de video is opgenomen in een videositemap.
  • De hostpagina moet zijn geïndexeerd. Dit betekent dat de pagina niet kan worden geblokkeerd door een robots.txt-regel, een noindex-regel of iets anders dat ervoor kan zorgen dat de pagina niet wordt geïndexeerd. Gebruik de URL-inspectietool om te checken of de hostpagina is geïndexeerd (of dat deze kan worden geïndexeerd). Dit betekent ook dat de video op de canonieke pagina moet staan, omdat alleen canonieke pagina's worden geïndexeerd.
  • De video moet de hoofdcontent van de pagina zijn, zowel in de mobiele versie als in de desktopversie. Meer over prominentie
  • De video moet een centrale locatie op de pagina hebben.
    • De hele video moet zich in het weergavegebied van de pagina bevinden.
    • De video mag niet te ver naar rechts of te laag op de pagina staan. De gebruiker moet de hele video kunnen bekijken wanneer de pagina wordt geladen.
  • Er is een geldige thumbnail vereist. Je moet een geldige thumbnail opgeven, hoewel Google mogelijk een thumbnail voor je kan maken op basis van het videobestand als het bestand kan worden opgehaald.
  • Kan worden weergegeven. De video mag niet achter andere elementen zijn verborgen en er mag geen ingewikkelde interactie nodig zijn om de speler te laten verschijnen. Google kan soms door eenvoudige interacties navigeren (zoals een interactie voor 'tikken om af te spelen'), maar dit wordt niet gegarandeerd.
  • De video moet kunnen worden afgespeeld op de pagina. Uitgaande links naar een andere videohostingpagina worden niet geteld als video's, maar een link naar een andere pagina om de video af te spelen zet indexering niet aan op deze pagina.
  • De video moet voldoen aan de best practices voor videobestanden.
  • Zorg voor consistente metadata. Zorg dat je in alle bronnen (sitemap, HTML-tags, metatags en gestructureerde gegevens) dezelfde titel, thumbnail-URL en video-URL opgeeft die dezelfde video op dezelfde pagina beschrijven.
  • Een video hoeft niet opgehaald te worden om geïndexeerd te worden, maar na geslaagd ophalen komt de video in aanmerking voor extra functies, zoals autoplay-voorbeelden, die de betrokkenheid van gebruikers aanzienlijk kunnen verbeteren.

Over de prominentie van video's

De 'prominentie' van een video op de pagina is voor Google een belangrijk signaal om te bepalen of de video wel of niet wordt beschouwd als de hoofdcontent van de pagina. Op een pagina met meerdere video's wordt een prominente video meestal eerder gekozen voor indexering dan een niet-prominente video.

Hoe Google informatie over een video ophaalt

Google probeert op verschillende plaatsen verschillende metadata over een video te vinden, waaronder de titel, thumbnail en beschrijving:

• Google kan gestructureerde gegevens (VideoObject), verschillende HTML-tags en videositemaps gebruiken om een thumbnail, titel, beschrijving en video-URL op te halen.
  • Als Google de video kan ophalen en verwerken (met een ondersteunde videocodering), kan Google vaak ook een thumbnail en een voorbeeld ophalen. Google kan ook beperkte informatie ophalen via de audio en video van het bestand.
  • Google kan titel- en beschrijvingsinformatie ophalen van de pagina waarop de video wordt gehost, waaronder de paginatekst en metatags.

Uitleg over rapportwaarden

Paginastatus

Een geïndexeerde pagina waarop Google een video heeft ontdekt, kan een van de volgende statussen hebben:

• Geen video geïndexeerd
    Google heeft vastgesteld dat de pagina minstens één video bevat, maar Google kan om een bepaalde reden geen van de gevonden video's indexeren. Bekijk de vereisten voor video-indexering voor meer informatie over indexeringsvereisten of Problemen oplossen voor meer informatie over hoe je het probleem kunt identificeren en oplossen. In het rapport kan informatie over maar één video worden weergegeven, zelfs als er meerdere video's zijn gevonden.
  • Video geïndexeerd
    Google kon de pagina en een video op die pagina indexeren. Google indexeert maar één video per pagina. Lees meer informatie over video-indexering om inzicht te krijgen in hoe Google video's op je site indexeert.

Filteren op sitemap

Je kunt het rapport filteren om alleen pagina-URL's te tonen die in een geselecteerde sitemap aanwezig zijn. Als je filtert op sitemap, worden alle gegevens in het rapport gefilterd: het diagram, de totalen in het diagram, de lijst met problemen en de exports.

Wanneer je filtert op sitemap, toont het rapport alleen geïndexeerde pagina-URL's uit de geselecteerde sitemap waar Google een video heeft gevonden. Het filter negeert de aanwezigheid of afwezigheid van videositemaptags. De resulterende lijst met URL's laat daarom sitemap-URL's weg die niet zijn geïndexeerd en bevat geïndexeerde URL's die geen videositemaptags bevatten maar waar wel een video is gevonden.

Je kunt alleen filteren op sitemaps die in robots.txt worden vermeld voor je site of die zijn ingediend via het rapport Sitemaps.

Vertoningen

Je kunt zien hoeveel vertoningen je video had op Google Zoeken (zowel de gecombineerde resultaten als de zoekresultaten met alleen video's) en in Discover. De resultaten in het rapport Video-indexering worden verzameld per pagina. Gebruik de lijn voor het aantal vertoningen in het diagram als algemene richtlijn en niet als exact aantal vanwege de details* bij het berekenen van deze waarden.

*Waarschijnlijk meer dan je wilt weten: Het aantal vertoningen dat je in het rapport Video-indexering ziet, verschilt van het aantal vertoningen in de prestatierapporten, omdat de prestatierapporten vertoningen anders verzamelen afhankelijk van of je filtert op Zoekopmaak of op Zoektype, of je het diagram of de tabel bekijkt, enzovoort. De vertoningstotalen in de prestatierapporten zijn meestal lager, omdat sommige van de gegevens die daar worden getoond, zijn verzameld per property.

Video-indexeringsfouten

In het rapport Video-indexering zie je mogelijk de volgende redenen waarom een video op een pagina niet kan worden geïndexeerd:

Reden Beschrijving
Google kan geen prominente video op de pagina vinden

Google kan geen video vinden die als prominent genoeg kan worden beschouwd om in aanmerking te komen als video voor deze pagina.

Beëindigd: Vanaf 12 juni is dit probleem vervangen door specifiekere problemen. Je kunt dit probleem nog steeds tegenkomen in het rapport Video-indexering, maar het heeft geen invloed op je pagina's.
Video buiten het kijkvenster

De video moet in het kijkvenster verschijnen als de pagina wordt geladen om in aanmerking te komen voor indexering. Verplaats de video zodat de hele video zich in het weergavegebied van de pagina bevindt en zichtbaar is als de pagina wordt geladen.

Gebruik de live URL-test om het screenshot te onderzoeken en de pagina te bekijken zoals Google deze ziet.
Video is te klein De video is niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor indexering. Vergroot de hoogte van de video zodat deze groter is dan 140 pixels en de breedte van de video zodat deze groter is dan 140 pixels en minimaal een derde van de paginabreedte.
Video is te hoog Het verticale videoformaat is te groot om in aanmerking te komen voor indexering. Verklein de hoogte van de video zodat deze kleiner is dan 1080 pixels.
Kan positie en grootte van de video niet bepalen De videospeler is niet aanwezig op de pagina als deze wordt geladen. Dit gebeurt meestal als de pagina een afbeelding bevat waarop de speler wordt weergegeven (vaak een screenshot of afbeelding van de speler) waarop moet worden geklikt om de weergave te starten. Los dit op door de videospeler op de werkelijke grootte en de juiste positie te laden wanneer de pagina wordt geladen, zonder dat gebruikers iets hoeven te doen.
MRSS-fout, probeer in plaats daarvan schema.org te gebruiken Je gebruikt MRSS (media RSS) om de video te beschrijven. Google heeft een probleem ondervonden bij de verwerking van de beschrijving. Gebruik in plaats daarvan de schema.org-opmaak om je video te beschrijven.
Ongeldige video-URL De indeling van de video-URL is ongeldig. Er worden bijvoorbeeld illegale tekens zoals spaties of een ongeldig protocol (zoals 'httttp' in plaats van 'http') gebruikt.
Niet-ondersteunde video-indeling

De video heeft een niet-ondersteunde codering, op basis van de bestandsextensie van de URL van het videobestand. Zorg dat je een ondersteunde indeling gebruikt en geef een URL op die de video-indeling nauwkeurig aangeeft. De 3 of 4 tekens na de punt in de bestandsnaam geven de bestandsindeling aan.

Goede voorbeelden:

• https://example.com/videos/video1.mp4
  • https://example.com/videos/video1.mpeg

Slecht voorbeeld: https://example.com/videos/video1.ogg

Onbekende video-indeling

De bestandsextensie van de video komt niet overeen met een door Google ondersteunde video-indeling of heeft geen extensie voor video-indelingen. Google beoordeelt de bestandsindeling op basis van de URL van de video. Zorg dat je video de ondersteunde indeling heeft en de juiste bestandsextensie bevat.

• Goed voorbeeld: https://example.com/video1.mp4
  • Slechte voorbeelden:
    • https://example.com/videos/myvideo
    • https://example.com/videos/myvideo.324fvsf4rf
Inline gegevens-URL's kunnen niet worden gebruikt voor video-URL's Google kan geen inline video's met Base64-codering indexeren. Dat wil zeggen, video's met een src-kenmerkwaarde die begint met data:, zoals <video src="data:video/mp4;base64,A2553IGpc29tAAA....">, kunnen niet worden geïndexeerd.
Geen thumbnail-URL opgegeven

Er is geen thumbnail opgegeven voor deze video, en Google kan er geen voor je maken. Verstrek een link naar een thumbnail voor je video met gestructureerde gegevens, een sitemap of een mRSS-bestand.

Als je een thumbnail-URL hebt opgegeven met gestructureerde gegevens en deze foutmelding krijgt, check je of je niet een andere thumbnail-URL definieert voor dezelfde video in een HTML-tag. Je moet in alle bronnen (sitemap, HTML-tags, metatags en gestructureerde gegevens) dezelfde titel, thumbnail-URL en video-URL opgeven die dezelfde video op dezelfde pagina beschrijven.

Niet-ondersteunde thumbnailindeling De opgegeven thumbnail heeft een niet-ondersteunde indeling, op basis van de bestandsextensie van de thumbnail. Gebruik alleen ondersteunde bestandsindelingen voor je thumbnailafbeelding en geef de juiste indelingsextensie op.
Ongeldig thumbnailformaat De opgegeven thumbnail heeft een ongeldig formaat en Google kan geen thumbnail voor je maken. Voeg een thumbnail toe met een ondersteund formaat.
Thumbnail wordt geblokkeerd door robots.txt De opgegeven thumbnail wordt geblokkeerd voor Google door een robots.txt-regel. Als de afbeelding wordt gehost op een andere site, neem je contact op met de site om te zien hoe je de blokkering van de afbeelding kunt opheffen. Je kunt ook een link naar een thumbnail opgeven die Google kan bereiken zonder inlogvereisten en die niet wordt geblokkeerd door robots.txt-regels.
Thumbnail is transparant De verstrekte thumbnail heeft een transparantieniveau dat hoger is dan de acceptabele drempel: minstens 80% van de afbeelding moet een alfaniveau hoger dan 250 hebben. Transparante thumbnails zijn niet toegestaan voor video-indexering.
Thumbnail kan niet worden gecrawld vanwege hostload Je site lijkt de maximale capaciteit te hebben bereikt voor crawlverzoeken van Google. Google heeft pas toegang tot de videothumbnail die nodig is voor indexering als je verkeersbelasting (zoals geschat door Google) daalt. Lees voor meer informatie de documentatie over crawlbudget.
Thumbnail is niet bereikbaar Google kan geen toegang krijgen tot de opgegeven thumbnail via de opgegeven URL. (Dit is geen robots.txt-probleem.) Misschien is de afbeelding beveiligd met een wachtwoord of bestaat deze niet meer op de opgegeven URL.
Video niet verwerkt Google heeft vastgesteld dat de pagina minstens één video bevat, maar heeft besloten de video niet te indexeren.
Video nog niet verwerkt De video wordt verwerkt. Kom over een paar dagen terug om te kijken of de verwerking is afgerond.
Video werd niet gevonden op de hostservice De opgegeven video ontbreekt in de hostingservice of bevindt zich in een privéhostingservice die niet bereikbaar is voor de crawler van Google. Ga naar de service met behulp van de video-ID om te bevestigen. Update daarna je pagina met de juiste ID of URL voor je videohostingservice.
Thumbnail ontbreekt of is ongeldig De thumbnail is niet opgegeven, niet beschikbaar of ongeldig. Vanwege technische redenen kan het systeem geen onderscheid maken tussen deze problemen. Check of er een geldige thumbnail-URL is opgegeven in een ondersteunde indeling, met een juiste bestandsextensie en of de thumbnail beschikbaar is voor Google.
Ongeldige thumbnail De thumbnail is ongeldig om een bepaalde reden die niet valt onder een van de andere thumbnailfouten die hier worden vermeld. Kijk of je een thumbnailafbeelding hebt opgegeven, of de afbeelding voldoet aan alle richtlijnen voor thumbnails en of deze beschikbaar is voor Google.

Laatst gecrawld

De datum bij Laatst gecrawld op de pagina met probleemdetails is de laatste keer dat de pagina is gecrawld, niet de datum waarop de video is gecrawld.

Aanvullende informatie over de geselecteerde video

Klik op een pagina-URL in het rapport om aanvullende video-indexeringsgegevens voor die pagina te bekijken. Deze informatie is afkomstig van verschillende bronnen. Als de pagina meerdere unieke video's bevat, is alle informatie gekoppeld aan de meest waarschijnlijke kandidaat voor indexering, ongeacht of de video daadwerkelijk is geïndexeerd.

• Video-URL: De URL van het videobestand of de speler. Als je meerdere URL's ziet voor een video, betekent dit dat Google denkt dat al deze URL's in principe dezelfde video zijn. Als je denkt dat deze dubbele URL's eigenlijk verschillende video's zijn, kun je proberen ze te onderscheiden. Als Google meerdere niet-gerelateerde video's op een pagina heeft gevonden, wordt de aanvullende informatie gekoppeld aan de video die het meest in aanmerking komt voor indexering (ongeacht of de video wel of niet kan worden geïndexeerd). Een video kan worden gehost op een ander domein en de details worden nog steeds getoond in dit rapport. Meer informatie
  • URL van thumbnail: URL van de thumbnail voor deze video. Dit is een thumbnail die is verstrekt door jou of een door Google opgehaald frame uit het videobestand. Als er geen thumbnail kan worden gevonden of gemaakt, kan de video niet worden geïndexeerd.
  • Videoplaatsing: Of de hostpagina belangrijke content bevat naast de video. Mogelijke waarden:
    • Video is de hoofdcontent op de pagina: De paginacontent bestaat voornamelijk uit één video. Er lijkt niet veel aanvullende content aanwezig te zijn.
    • Video is aanvullende content op de pagina: Deze pagina host nuttige content in aanvulling op de video, zoals aanvullende tekst, afbeeldingen of extra video's.

Bron van videogegevens

Videogegevens zijn afkomstig uit de volgende bronnen:

• Gestructureerde gegevens: De metadata zijn afkomstig van gestructureerde gegevens van schema.org op de pagina. Dit is meestal een video-object.
  • Sitemap: Informatie is afkomstig van een videotag in een sitemap.
  • Open Graph Protocol: Informatie is geleverd met behulp van Open Graph Protocol-tags op de pagina.
  • HTML-tag: Informatie is geleverd via een van de vele HTML-tags die deze informatie kunnen leveren, waaronder objecttag <embed>, <video>, <link>, <script>, <amp-video> of andere externe AMP-videotags voor video of verschillende afbeeldingstags voor thumbnails.
  • mRSS: Informatie is opgegeven in een mRSS-bestand.
  • Door Google gerenderd screenshot: Google kon het videobestand verwerken en een thumbnail maken via de videobron.
  • Gegenereerd door Google: Deze informatie is gegenereerd door Google op basis van de bestanden en informatie die op de pagina worden vermeld.
  • Geleverd door videohostingplatform: De thumbnail is geleverd door het videohostingplatform.
  • Bron van metadata onbekend: Search Console weet niet zeker welke methode is gebruikt om de informatie op te halen.
  • Posterkenmerk van videotag: De link naar de thumbnailafbeelding is opgehaald uit het kenmerk <video poster="...">.

Over video-URL's

Het wordt sterk aangeraden een video-URL op te geven, maar dit is niet vereist om een video te indexeren. Als je een video-URL opgeeft, kan de indexeerbaarheid van de video worden verbeterd en worden extra functies mogelijk, zoals autoplay-voorbeelden.

Video-URL ontbreekt

Als Google ziet dat een pagina een video bevat, maar geen video-URL kan vinden, zie je in het rapport de status 'N.v.t.' voor de URL. Los dit op door de video-URL op te geven in contentURL of embedURL in de VideoObject-opmaak; in geschikte HTML-tags; of in een videositemap.

Meerdere URL's voor dezelfde video

Als je meerdere URL's ziet voor een video, betekent dit dat Google meerdere URL's heeft gevonden op de pagina die verwijzen naar wat volgens Google dezelfde video is.

Als dit gebeurt, kan Google videometadata van dubbele URL's combineren en gebruiken, bijvoorbeeld de titel van URL 1, de thumbnail van URL 2, enzovoort.

Als je denkt dat de video's niet hetzelfde zijn, lees je hoe je dit probleem kunt oplossen.

Je oplossingen valideren

Nadat je alle instanties van een specifiek probleem op je site hebt verholpen, kun je Google vragen je oplossingen te bevestigen. Als alle bekende instanties zijn opgelost, wordt de telling voor het aantal problemen in de tabel met problemen op 0 gezet en wordt het probleem onderaan de tabel geplaatst.

Waarom valideren?

Google laat weten dat je alle problemen met een bepaalde probleemstatus of in een bepaalde categorie hebt opgelost, biedt je de volgende voordelen:

• Je krijgt een e-mail als Google je oplossing heeft bevestigd voor alle URL's of als Google resterende instanties van dat probleem heeft gevonden.
  • Je kunt de voortgang van Google bij de bevestiging van je oplossingen volgen en een logboek bekijken met alle pagina's die in de wachtrij voor controle staan plus de oplossingsstatus van elke URL.

Het is misschien niet altijd zinvol om een specifiek probleem op je website op te lossen en te valideren. URL's die bijvoorbeeld door robots.txt worden geblokkeerd, worden waarschijnlijk opzettelijk geblokkeerd. Maak zelf een inschatting om een bepaald probleem wel of niet aan te pakken.

Je kunt ook problemen oplossen zonder de oplossingen te valideren. Google updatet de telling van het aantal instanties als een pagina met bekende problemen wordt gecrawld, ongeacht of je expliciet om validatie van de oplossing vraagt.

Tip voor gevorderden: je oplossingen valideren via een sitemap
Als je een oplossingsverzoek wilt versnellen, maak je een sitemap die alleen je belangrijkste pagina's bevat en dien je deze in. Filter het rapport daarna op die sitemap voordat je een oplossingsvalidatie aanvraagt. Een validatieverzoek voor een subset van je getroffen URL's kan sneller worden afgerond dan een verzoek dat alle getroffen URL's op je site bevat.

Validatie starten

Zo laat je Search Console weten dat je een probleem hebt opgelost:

1. Verhelp alle instanties van het probleem op je site. Als je een oplossing hebt gemist, stopt de validatie als Google één enkele resterende instantie van dat probleem vindt.
  2. Open de detailpagina van het probleem dat je hebt opgelost. Klik in de lijst met problemen in je rapport op het probleem.
    • ⚠️ Als je hebt gefilterd op een specifieke sitemap in je rapport, is de validatie alleen van toepassing op items in de sitemap op het moment dat je de validatie hebt aangevraagd. Dit is misschien wat je wilt, maar misschien ook niet. Wees je daar dus bewust van.
  3. Klik op Oplossing valideren. Klik niet opnieuw op Oplossing valideren totdat de validatie is geslaagd of mislukt. Meer informatie over hoe Google je oplossingen checkt.
  4. Je kunt de validatievoortgang bijhouden. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af. Je krijgt een melding als de validatie is geslaagd of mislukt.
  5. Als de validatie mislukt, kun je zien welke URL daarvoor heeft gezorgd. Klik hiervoor op Details bekijken op de detailpagina van het probleem. Los het probleem op deze pagina op, bevestig je oplossing voor alle URL's met de status In behandeling en start de validatie opnieuw.

Wanneer wordt een probleem met een URL of item beschouwd als opgelost?

Een probleem met een URL of item wordt gemarkeerd als opgelost wanneer aan een van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• Wanneer de URL wordt gecrawld, wordt het probleem niet meer op de pagina aangetroffen. In geval van een AMP-tagfout kan dit betekenen dat de tag is aangepast of dat de tag is verwijderd (als de tag niet is vereist). Tijdens een validatiepoging krijgt de tag het label Geslaagd.
  • Als de pagina om welke reden dan ook niet beschikbaar is voor Google (de pagina is verwijderd, de pagina heeft een noindex-instructie, de pagina vereist verificatie, enz.), wordt het probleem voor die URL als opgelost beschouwd. Tijdens een validatiepoging wordt de pagina in de categorie met de validatiestatus Overig geplaatst.

De levensduur van een probleem

De levensduur van een probleem begint zodra de eerste instantie van het probleem is gevonden op je site. De levensduur eindigt 90 dagen nadat de laatste instantie op je site is gemarkeerd als opgelost. Als het probleem de daaropvolgende 90 dagen niet terugkeert, wordt het probleem uit de tabel met problemen verwijderd.

De datum van eerste detectie van een probleem is het moment waarop het probleem voor het eerst tijdens de levensduur van het probleem wordt gevonden. Deze datum kan niet worden gewijzigd. Dit houdt het volgende in:

• Als alle instanties van een probleem zijn opgelost, maar het probleem zich 15 dagen later opnieuw voordoet, wordt het probleem gemarkeerd als openstaand en blijft de datum waarop het probleem voor het eerst werd gevonden de oorspronkelijke datum.
  • Als hetzelfde probleem zich 91 dagen nadat de laatste instantie is opgelost opnieuw voordoet, was het vorige probleem gesloten en wordt dit probleem als een nieuw probleem geregistreerd. De datum voor de eerste detectie wordt ingesteld op de nieuwe detectiedatum.
Validatieproces

Hier volgt een overzicht van het validatieproces nadat je voor een probleem op Oplossing valideren hebt geklikt. Dit proces kan een paar dagen of zelfs langer duren en je krijgt voortgangsmeldingen via e-mail.

1. Als je op Oplossing valideren klikt, checkt Search Console onmiddellijk een aantal pagina's.
    • Als de huidige instantie op een van deze pagina's voorkomt, wordt de validatie beëindigd en blijft de validatiestatus ongewijzigd.
    • Als de voorbeeldpagina's niet de huidige fout bevatten, wordt de validatie voortgezet met de status Gestart. Als er tijdens de validatie andere, niet-gerelateerde problemen worden aangetroffen, worden deze problemen meegeteld voor het andere type probleem en wordt de validatie voortgezet.
  2. Search Console werkt de lijst af met bekende URL's waarop dit probleem van toepassing is. Alleen URL's met bekende instanties van dit probleem worden in de wachtrij voor opnieuw crawlen geplaatst, niet de hele site. Search Console houdt in de validatiegeschiedenis bij welke URL's zijn gecheckt. Je kunt de validatiegeschiedenis bekijken via de detailpagina met probleemgegevens.
  3. Als een URL wordt gecheckt, kunnen de volgende situaties zich voordoen:
    1. Als het probleem niet wordt gevonden, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Geslaagd. Als dit de eerste instantie is die wordt gecheckt nadat de validatie is gestart, wordt de validatiestatus voor het probleem gewijzigd in Dat ziet er goed uit.
    2. Als de URL niet meer bereikbaar is, wordt de validatiestatus voor de instantie gewijzigd in Overig (dit is geen foutstatus).
    3. Als de instantie nog altijd wordt aangetroffen, wordt de probleemstatus gewijzigd in Mislukt en wordt de validatie beëindigd. Als dit een nieuwe pagina is die wordt ontdekt tijdens een reguliere crawl, wordt de fout beschouwd als nog een instantie van het bestaande probleem.
  4. Als URL's in de wachtrij zijn gecheckt op dit probleem en er is vastgesteld dat het probleem is opgelost, wordt de probleemstatus gewijzigd in Geslaagd. Zelfs als alle instanties zijn opgelost, verandert het label met de ernst van het probleem (Fout of Waarschuwing) niet maar wordt alleen het aantal getroffen items (0) weergegeven.

Zelfs als je nooit op Validatie starten klikt, kan Google opgeloste instanties van een probleem vinden. Als Google tijdens een reguliere crawl vaststelt dat alle instanties van een probleem zijn opgelost, wordt de telling van het aantal problemen in het rapport op 0 gezet.

Opnieuw valideren

⚠️ Je moet wachten totdat een validatiecyclus is afgerond voordat je een andere cyclus aanvraagt, ook wanneer je tijdens de huidige cyclus een paar problemen hebt opgelost.

Zo start je een mislukte validatie opnieuw:

1. Ga naar het validatielogboek voor de mislukte validatie: Open de detailpagina van het probleem waarvoor de validatie is mislukt en klik op Details bekijken.
  2. Klik op Nieuwe validatie starten.
  3. De validatie wordt opnieuw gestart voor alle URL's met de markering In behandeling of Mislukt en voor nieuwe instanties van dit probleem die sinds de laatste validatiepoging tijdens een reguliere crawl zijn ontdekt. URL's met de markering Geslaagd of Overig worden niet opnieuw gecheckt.
  4. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af.

De validatievoortgang bekijken

Zo bekijk je de voortgang van een lopend validatieverzoek of de geschiedenis van het laatste verzoek als er geen openstaand validatieverzoek is:

1. Open de detailpagina van het probleem. Klik op de rij met problemen op de hoofdpagina van het rapport om de detailpagina van het probleem te openen.
  2. Klik op Details bekijken om de pagina met validatiedetails voor dat verzoek te openen.
    • De instantiestatus voor elke URL in het verzoek wordt weergegeven in de tabel.
    • De instantiestatus is van toepassing op het specifieke probleem dat je onderzoekt. Op een pagina kun je 1 probleem met het label Geslaagd hebben, terwijl andere problemen op dezelfde pagina het label Mislukt, In behandeling of Overig hebben.
    • In het AMP-rapport en het rapport Pagina-indexering worden items op de pagina met de validatiegeschiedenis gegroepeerd op URL.
    • In de rapporten Gebruiksgemak op mobiele apparaten en Uitgebreid resultaat worden items gegroepeerd op basis van de combinatie van URL en gestructureerd gegevensitem (zoals bepaald door de naamwaarde van het item).
Status validatieverzoek

De volgende validatiestatussen zijn van toepassing op de validatie voor een bepaald probleem:

• Niet gestart: Voor een of meer instanties van dit probleem is er nooit een validatieverzoek voor dit probleem ingediend.
    Volgende stappen:
    1. Klik op het probleem om de details van de fout te achterhalen. Inspecteer de afzonderlijke pagina's om voorbeelden van de fout op de live pagina te bekijken.
    2. Klik op Meer informatie op de detailpagina om de details van het probleem te bekijken.
    3. Klik in de tabel op een rij met voorbeeld-URL's om meer informatie over dat specifieke probleem weer te geven.
    4. Pas je pagina's aan en klik daarna op Oplossing valideren om de validatie te starten. Validatie duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan in sommige gevallen veel langer duren. Wacht dus geduldig af.
  • Gestart: Er is een validatiepoging gestart en er zijn tot dusver geen instanties van het probleem gevonden.
    Volgende stap: Je krijgt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en, zo nodig, instructies voor wat je moet doen.
  • Dat ziet er goed uit: Er is een validatiepoging gestart en alle gecheckte instanties zijn opgelost.
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen. Je krijgt meldingen van Google over de voortgang van de validatie en instructies voor wat je moet doen.
  • Geslaagd: Alle bekende instanties van het probleem zijn verdwenen (of de betreffende URL is niet langer beschikbaar). Je moet op Oplossing valideren hebben geklikt om deze status te bereiken (als er instanties zijn verdwenen zonder dat je om een validatie hebt gevraagd, wordt de status gewijzigd in N.v.t.).
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • N.v.t.: Google heeft vastgesteld dat het probleem voor alle URL's is opgelost, ondanks dat er nooit een validatiepoging is gestart.
    Volgende stap: Je hoeft verder niets te doen.
  • Mislukt: Nadat je op Valideren hebt geklikt, doet het probleem zich nog altijd op een bepaald aantal pagina's voor.
    Volgende stappen: Los het probleem op en start de validatie opnieuw.
Validatiestatus van instantie

Nadat validatie is aangevraagd, wordt aan elke instantie van het probleem een van de volgende validatiestatussen toegewezen:

• In behandeling: De instantie is in de wachtrij voor validatie geplaatst. Tijdens de laatste controle door Google bestond deze instantie van het probleem nog steeds.
  • Geslaagd: [Niet beschikbaar in alle rapporten] Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich niet meer voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt als je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Mislukt: Na controle door Google blijkt dat de instantie van het probleem zich nog steeds voordoet. Deze status kan alleen worden bereikt als je voor deze instantie van het probleem expliciet op Valideren hebt geklikt.
  • Overig: [Niet beschikbaar in alle rapporten] Google kan de URL die als host voor de instantie fungeert niet bereiken of kan het item niet meer op de pagina vinden (voor gestructureerde gegevens). Wordt beschouwd als gelijk aan Geslaagd.

Houd er rekening mee dat dezelfde URL verschillende statussen voor verschillende problemen kan hebben. Als bijvoorbeeld zowel probleem X als probleem Y zich op een pagina voordoet, kan probleem X de validatiestatus Geslaagd hebben, terwijl probleem Y op dezelfde pagina de status In behandeling kan hebben.

Problemen oplossen

Overzicht van probleemoplossing

Je moet deze belangrijke concepten begrijpen om een probleem met de indexering van video's op te lossen:

Pagina-indexering
Google moet de pagina waarop een video wordt gehost kunnen vinden en indexeren. Je kunt met de URL-inspectietool testen of een pagina is (of kan worden) geïndexeerd. Vereisten voor pagina-indexering:
  • Google kan de pagina vinden: De pagina is gekoppeld aan een locatie die Google kent of de pagina wordt vermeld in een sitemap.
  • Google heeft toegang tot de pagina: De pagina wordt niet geblokkeerd voor indexering door een robots.txt-regel of noindex-regel, of door een login te vereisen.
  • De pagina voldoet aan alle Google Zoeken Essentials: Google indexeert geen pagina die het spambeleid schendt of om technische redenen niet kan worden geïndexeerd.
  • De pagina is geen duplicaat van een andere pagina: Google probeert dubbele pagina's op je site te groeperen en indexeert maar één van die pagina's. Als maar één van die duplicaten een video bevat, maar deze pagina niet de geïndexeerde pagina is, indexeert Google de video voor die pagina niet.
Video-indexering
Google indexeert alleen video's van geïndexeerde pagina's. Google moet de video op de pagina kunnen vinden en daarna voldoende informatie over de video vinden om deze te indexeren. Op een pagina met meerdere video's indexeert Google maar één video per pagina. Zie de vereisten voor video-indexering.
Video ophalen
Google probeert het videobestand op te halen als onderdeel van de video-indexering. Als het bestand is geblokkeerd voor Google (sommige services staan Google niet toe om een video op te halen) of als het bestand een niet-ondersteunde indeling heeft, wordt het niet opgehaald. Een video hoeft niet te worden opgehaald om te worden geïndexeerd.

Totaal aantal video's laag / Totaal aantal pagina's laag

Als het totaal voor Video geïndexeerd + Geen video geïndexeerd veel lager is dan het aantal geïndexeerde pagina's met video's op je site, zijn er 2 mogelijke redenen:

• Google kon de pagina niet indexeren. Een video kan niet worden geïndexeerd, tenzij deze zich op een pagina bevindt die is geïndexeerd. Zie Pagina is niet geïndexeerd.
  • Google kan geen video's vinden op je geïndexeerde pagina. Zelfs als Google de pagina indexeert maar er geen video op de pagina kan worden gevonden, wordt de pagina niet weergegeven in dit rapport. Zie Video is niet geïndexeerd.
Let op: Dit rapport telt het totale aantal video's op je site niet. Van de geïndexeerde pagina's waarop Google een video heeft waargenomen, wordt geteld op hoeveel pagina's Google een video heeft kunnen indexeren (Google indexeert nooit meer dan één video per pagina).

Pagina is niet geïndexeerd

Als Google een hostpagina niet heeft geïndexeerd, worden de hostpagina en bijbehorende video's niet opgenomen in dit rapport.

Als Google een pagina heeft geïndexeerd maar geen video op de pagina ziet, wordt de pagina niet opgenomen in dit rapport.

Met het rapport Pagina-indexering kun je een algemeen overzicht bekijken van het aantal pagina's op je site dat is geïndexeerd. Kijk of het aantal geïndexeerde pagina's juist is. Bekijk of indexeringsfouten over het algemeen van toepassing zijn op pagina's met video's. Houd er rekening mee dat het rapport Pagina-indexering geen informatie bevat over pagina's die niet door Google zijn gevonden.

Gebruik de URL-inspectietool voor meer informatie over waarom een specifieke pagina mogelijk niet wordt geïndexeerd. Die tool biedt gedetailleerde informatie over of en waarom Google een pagina wel of niet kan indexeren. Enkele algemene richtlijnen:

• Problemen met vindbaarheid: Google moet een pagina kunnen vinden om deze te indexeren. Is de pagina gekoppeld aan een pagina die al is geïndexeerd op je site of op een andere site? Wordt de pagina vermeld in een sitemap?
  • Problemen met indexeren: De volgende problemen met indexering van pagina's kunnen worden waargenomen door de URL-inspectietool:
    • Pagina geblokkeerd voor crawlen door robots.txt
    • Pagina geblokkeerd voor indexering door een noindex-tag of -instructie
    • De pagina is niet canoniek. Google indexeert alleen canonieke pagina's (duplicaten van de canonieke pagina worden niet geïndexeerd). Een video van een niet-canonieke pagina wordt niet geïndexeerd, maar als dezelfde video is ingesloten in een andere, canonieke geïndexeerde pagina, kan de video wel worden geïndexeerd vanaf deze pagina.

Geen video gevonden op pagina

Als Google geen video's op een geïndexeerde pagina vindt, wordt de pagina niet weergegeven in dit rapport. (Dit is anders dan wanneer Google video's op een geïndexeerde pagina vindt, maar geen video's kan indexeren. In dat geval wordt de pagina in het rapport weergegeven als Geen video geïndexeerd.)

Als je pagina video's bevat, maar Google bij inspectie van de pagina geen video's rapporteert, volgen hier enkele aanbevelingen:

• Voeg de pagina toe aan een sitemap met een videobeschrijving.
  • Zorg ervoor dat je video prominent op de pagina staat als deze wordt bekeken in een browser.
  • Volg de best practices voor video's.
  • Zorg ervoor dat de hostingpagina is geïndexeerd. Zelfs als een live URL-inspectie een video vindt, wordt een video niet geïndexeerd als deze op een niet-geïndexeerde pagina staat.

Google combineert videometadata van verschillende locaties

Als je meerdere URL's voor dezelfde video op een pagina ziet, betekent dit dat Google ze als dezelfde video beschouwt.

In dit geval kan Google metadata van de dubbele bronnen gebruiken, bijvoorbeeld de titel van URL1 en de thumbnail van URL2.

Als je denkt dat deze video's niet hetzelfde zijn, kun je Google als volgt helpen je video's te onderscheiden:

• Zorg dat elke video een unieke video- en thumbnail-URL heeft.
  • Als je video-objecten van schema.org gebruikt, moet je ervoor zorgen dat de URL van je video-object overeenkomt met de URL die wordt gebruikt in HTML-tags (<embed>, <video> of een andere geschikte tag), sitemaps en mRSS-bestanden.
  • Gebruik niet dezelfde thumbnail voor verschillende video's.

Video is niet geïndexeerd

Een video wordt om verschillende redenen mogelijk niet geïndexeerd, zoals:

• Pagina is niet geïndexeerd. Gebruik de URL-inspectietool om te bepalen of een pagina is geïndexeerd en, zo niet, waarom dat niet is gedaan.
  • De video voldoet niet aan alle richtlijnen voor video-indexering.
  • De video kan niet worden gevonden door Google. Google kan een video niet indexeren als deze niet wordt gevonden op de pagina. Moet de gebruiker interactie hebben met de pagina om de video te kunnen bekijken? Gebruik de URL-inspectietool om de live pagina te testen en het screenshot te bekijken. Kun je je video zien op de pagina?
  • De video is niet prominent aanwezig op de pagina of is minder prominent aanwezig of geschikt voor indexering dan een andere video op de pagina. Google indexeert een video alleen als de video een minimale prominentie heeft op de pagina. Google geeft de voorkeur aan de meest prominente video op de pagina.
  • Een andere video op de pagina is geschikter voor indexering. Gebruik de URL-inspectietool om te kijken of een andere video op de pagina is geïndexeerd.
  • Google kan de geleverde thumbnail niet ophalen of geen thumbnail maken. Volg deze richtlijnen om een thumbnail te leveren. Zie Video ophalen als je wilt dat Google een bestand kan maken. Je kunt de testtool voor uitgebreide resultaten gebruiken om te testen op robots.txt-blokkering:
    • Open de test voor uitgebreide resultaten.
    • Geef de URL van de thumbnail op en klik op URL testen
    • Vouw in de resultaten het gedeelte Crawlen uit en bekijk het resultaat Crawl toegestaan?. Dit moet aangeven of de thumbnail wordt geblokkeerd door een robots.txt-regel.
    • Als je robots.txt-regel je thumbnail blokkeert, moet je contact opnemen met de eigenaar van het bestand (de webmaster van de site die de thumbnail bevat) en deze vragen de blokkering van je thumbnailbestand op te heffen voor Google in het robots.txt-bestand.
  • Google kan om een bepaalde reden niet de vereiste informatie voor de video genereren (thumbnail en beschrijving zijn vereist). Als de video gestructureerde gegevens gebruikt, zijn de gestructureerde gegevens dan juist? Ongeldige of ontbrekende waarden voor vereiste gestructureerde gegevenskenmerken kunnen voorkomen dat een video wordt geïndexeerd. Je kunt de gestructureerde gegevens van je video testen met de testtool voor uitgebreide resultaten.
  • Bekijk de richtlijnen om Google te helpen je video's te vinden.

Een pagina of video blokkeren voor indexering

Als je een pagina met een video wilt blokkeren voor weergave in de zoekresultaten, voeg je een noindex-tag of -instructie toe aan de pagina die de content bevat. Zo voorkom je ook dat de video's op de pagina worden geïndexeerd in de context van die pagina. Als de video's op andere geïndexeerde pagina's staan, kunnen de video's daar worden geïndexeerd. Als video's niet op andere pagina's van je site staan, worden ze niet geïndexeerd.

Als je alleen een video wilt blokkeren voor weergave in de zoekresultaten, moet je een noindex-instructie retourneren in verzoeken voor zowel de video als de thumbnailafbeelding (indien van toepassing) voor de video. Als je geen videobytes retourneert voor een crawlverzoek, wordt er niet voorkomen dat een video op Google Zoeken wordt getoond, omdat Google een video ook kan indexeren als het videobestand niet is opgehaald.

Hier vind je meer geavanceerde richtlijnen voor blokkeringen of beperkingen.

Vragen waarop geen antwoord is

Hier volgen enkele videostatistieken die we momenteel niet kunnen leveren in Search Console:

• Hoeveel video's op mijn site zijn door Google geïndexeerd?
    Search Console biedt momenteel geen rapport over het totale aantal unieke geïndexeerde video's op een site, maar alleen het aantal geïndexeerde pagina's met een video dat wel of niet kan worden geïndexeerd.
  • Welke video's kan Google wel/niet indexeren?
    Search Console heeft geen uitgebreid rapport over alle video's die wel of niet kunnen worden geïndexeerd op een site, alleen pagina's met een video die wel of niet kunnen worden geïndexeerd.
  • Voor welke pagina('s) is video X geïndexeerd?
    Search Console kan niet alle geïndexeerde pagina's zien die aan een bepaalde geïndexeerde video zijn gekoppeld.

* De zeer specifieke voorwaarden hierboven betekenen dat je site maar één unieke video per pagina host, en dat Google elke pagina met een video kan indexeren. In dit geval geeft het rapport het aantal video's op je site weer. Als je site meerdere video's per pagina host, of dezelfde video op meerdere pagina's host, of Google niet elke pagina met een video kan indexeren, wordt in de diagramtotalen waarschijnlijk niet het totale aantal unieke video's weergegeven dat is geïndexeerd op je site.